Augmented Reality als onderdeel van een leerlingenbundel

Vanaf september 2010 maakt Augmented Reality (AR) deel uit van mijn leerlingenbundel aardrijkskunde.

Nu is AR een vrij nieuwe visualisatietechniek die tot nu toe alleen in marketingmiddens en bij geeks enige bekendheid geniet. Nochtans zijn de educatieve mogelijkheden van AR legio.

Maar wat is AR nu eigenlijk? AR stoelt op patroonherkenning. Een webcam herkent de aanwezigheid en de oriëntatie van het patroon en plakt hier een animatie op het beeldscherm op. Klinkt nogal vaag? Bekijk dan het volgende filmpje.

Het blad bevat vier patronen die elk een 3D-animatie van een planeet oproepen. Je kan het zelf proberen als je een webcam hebt. Het blad met de patronen vind je hier, print het af en richt het naar de webcam. Zorg ervoor dat de patronen ‘zichtbaar’ zijn voor de webcam en dat ze niet bedekt worden door een vinger (zoals in het filmpje). De webpagina die je nodig hebt  is hier.

Wat is nu de didactische meerwaarde van AR? Deze valt deels te situeren in extrinsieke motivatie. Onderwijstechnologie heeft veel te leren van krachtige marketingtechnieken.

Anderzijds voelt het navigeren in 3D met een blad veel natuurlijker aan dan navigeren met een muis in 3D (omdat een muis nu eenmaal in een 2D-vlak beweegt).

Advertenties

3 Reacties op “Augmented Reality als onderdeel van een leerlingenbundel

  1. Pingback: @ coole onderwijsminister Pascal S.: mediawijzer dankzij uebercoole leerlingen. En ja, ook uebercoole leraren « The Sausage Machine

  2. This augmented reality offers great external motivation! Thanks for sharing this, would like to learn more about it, how to make the application, how to make is possible for teachers to make their own applications easily.

  3. Pingback: leren lezen met augmented reality (video dankzij Pedro) | The Sausage Machine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s